Al 40 jaar een toonaangevend bedrijf op het gebied van de teelt, het sorteren en verpakken van zachtfruit. Dat gebeurt dan ook allemaal in Schalkwijk (Provincie Utrecht). Anton van Garderen is dit familiebedrijf gestart met 4 hectare grond. Inmiddels zijn we uitgebreid naar 36 hectare grond waar we rode bessen (90%) en bramen telen (10%). Daarnaast zijn we een innovatief bedrijf. Door de huidige technologie├źn kunnen we het hele jaar rode bessen leveren.

Dit jaar hebben we het plan opgevat om u door het jaar heen op de hoogte te houden van de actualiteiten en de activiteiten op het Zachtfruitbedrijf. Gedurende het seizoen willen we met een regelmaat van rond de 2 weken vertellen wat er zich buiten afspeelt. Voordat je een mooie bramen of een tros bessen kunt oogsten, moet er eerst heel wat gebeuren. En heeft u vragen over de teelt of het bedrijf, laat een bericht achter dan trachten wij zo snel mogelijk te reageren.

Snoeien

Tegen het einde van maart waren alle snoeiactiviteiten afgerond en zijn alle percelen weer bemest om de afgevoerde mineralen weer aan te vullen. Planten hebben namelijk net als mensen voeding nodig om goed te kunnen groeien: in de eerste plaats heeft de plant hoofdelementen zoals stikstof, fosfaat, calcium, kalium, magnesium en zwavel nodig. Daarnaast zijn er aantal elementen die de plant slechts in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen groeien maar wel essentieel zijn: ijzer, mangaan, koper, borium, zink en molybdeen. Met de oogst en snoei worden deze elementen deels afgevoerd. Door te bemesten kan de plant deze voedingselementen weer aanvullen gedurende het groeiseizoen.

De snoei is weer achter de rug. Bij de rode bessen zijn de struiken weer goed open gesnoeid zodat de zon alle kanten van de struik goed kan beschijnen en de wind de gewassen na regen weer snel droog kan blazen. Hier door kunnen sterke bessen worden geteeld.

Bramen

In de bramen is het oude hout geheel verwijderd en zijn de scheuten die vorig jaar zijn gegroeid overgebleven om dit jaar weer te gaan produceren.

Rode bessen

Bij het vroege rode bessen ras Junifer zijn inmiddels de eerste bloemen open. Het ras Rovada loopt wat achter maar deze wordt dan ook later geoogst.
De imker heeft inmiddels de bijenkasten in de aanplant geplaatst zodat de bijen de zonnige uren kunnen benutten om de bessen te bestuiven. De windhagen, waarin ook diverse soorten wilgen staan, zorgen er ook voor dat de bijen de komende periode naast de bessen volop voedselaanbod hebben.

Kortom, het seizoen is van start gegaan. We kijken uit naar een mooi groeiseizoen en een goede en gezonde oogst.

× Welkom