De periode na de bloei is altijd een spannende tijd voor de telers. In deze periode is te zien hoe goed de trossen van de bessen worden gevormd, de zogenaamde zetting van de bessen. De bloemetjes waarbij het stuifmeel de bloem goed heeft bestoven groeien uit tot besjes. Des te meer bessen er aan een tros groeien, des te beter is de kwaliteit. De trossen met minimaal 7 aaneengesloten bessen mogen weg als 1e klas kwaliteit en deze komt u tegen in de supermarkt en bij restaurants. De kleinere trossen gaan weg als klasse 2 kwaliteit en deze zijn eigenlijk alleen geschikt voor jam en sap. Voor telers is het belangrijk zoveel mogelijk trossen van klasse 1 kwaliteit te telen. De bijen en de wind zijn van grote invloed op een goede bestuiving en dus voor de bessenvorming. De vorige keer hebben we het met u al over de bestuiving door de bijen gehad.

Het vroege ras Junifer

Als we kijken naar de Junifer dan is de zetting redelijk goed te noemen, maar ook niet meer dan dat. Eigenlijk is het nog verwonderlijk dat er ├╝berhaupt bessen aan de trossen zitten. Gedurende de bloei heeft het diverse nachten licht gevroren. Bloemen raakten daardoor beschadigd waardoor ze niet kunnen uitgroeien tot vrucht. Op tweede paasdag lag er zelfs nog sneeuw op de struiken!

Rovada

Het ras Rovada is een van de latere rassen. Bij Rovada is de zetting dit jaar bovengemiddeld goed te noemen. Door de koude winter zijn de knoppen goed tot ontwikkeling gekomen en heeft elke bloemtros veel bloemen Door de latere bloei heeft Rovada (in vergelijking met Junifer) minder last gehad van de nachtvorsten. We zien daarom bij Rovada een betere zetting. De bijen hebben hun werk goed gedaan en we zien nu trossen verschijnen met soms wel 25 bessen (aaneengesloten) aan een tros. Dit betekend veel klasse 1 kwaliteit bessen en waarschijnlijk ook een goede productie op het perceel. De gele en bruingekleurde besjes aan een tros zullen er waarschijnlijk nog afvallen. Deze zijn niet bestoven of gewoon niet gezet. Al met al ziet de Rovada oogst er veelbelovend uit.

Overkapping

Deze weken wordt de plastic overkapping over de bessen geplaatst. Dit wordt gedaan om de bessen te beschermen tegen de weersomstandigheden waardoor ze minder snel aangetast worden door schimmels en beter te bewaren zijn. Een hele klus maar daardoor is het mogelijk de bessen enige maanden te bewaren voordat ze geleverd worden aan de supermarkt of restaurant.

× Welkom