Imker Erik Dolstra van imkerij Meerbijen vertelt.

Honingbijen en wilde bijen hebben in de fruitteelt met betrekking tot de bestuiving een zéér belangrijke rol. Bijen bezoeken bloemen om nectar of stuifmeel te verzamelen. Doordat ze van de ene naar de andere bloem vliegen brengen ze stuifmeel over waardoor er bevruchting en daardoor later vruchtvorming kan plaatsvinden.

Op het perceel van de rode bessen zijn naast de 8 kasten in de bijenstal nog eens 38 kasten geplaatst. Deze 46 bijenkasten staan verspreidt over het gehele perceel van 15 ha. Dit vroege voorjaar was erg koud, winderig en nat begonnen. Een deel van de eerste bloemen zijn bij de vroege rassen zelfs bevroren. Geen ideale situatie voor de bestuiving van de rode bessen. Het latere ras Rovada is nog steeds aan het bloeien: een deel van de bloemen is reeds bestoven maar de onderste bloemen aan de tros moeten nog bestoven worden.

Het grote voordeel van de honingbijen ten opzichte van bijvoorbeeld metselbijen en hommelvolkjes is, dat deze honingbijen in die paar uurtjes waarin de weersomstandigheden aangenaam zijn, volop de bloesem van de bessen kunnen bezoeken. Hoeveel rode bessen bloemen zijn er aanwezig op een hectare? Enige idee? Het kunnen er zomaar 30 tot 40 miljoen zijn! Dat betekent dat er op het perceel van 15 ha rode bessen meer dan 450  tot 600 miljoen bloesems bestoven moeten worden. Een hele uitdaging voor de bijen.

Eén groot honingbijenvolk beschikt over zeker 20.000 vliegbijen (niet alle bijen die in de bijenkast leven komen buiten). Deze vliegbijen kunnen samen per uur wel 9 miljoen bloemen bezoeken. Een hommelvolk kan maximaal 180.000 bloemen bezoeken.

Qua efficientie is de honingbij dus hard nodig om alle bloemen gedurende de bloei periode te bestuiven. Gelukkig bloeien de bloemen niet allemaal tegelijk en hebben de bijen enkele weken de tijd om alle bloemen te bestuiven. In totaal zijn rond de 50 vlieguren nodig om alle bloemen op het perceel te bestuiven. Alhoeveel de weeromstandigheden niet ideaal zijn geweest dit jaar, zijn er vrijwel dagelijks enkele uren geweest waarop de bijen actief waren om de bloemen te bestuiven.

Met de inzet van honingbijen is de teler dus verzekerd van een goede bestuiving.

Honingbij druk bezig met de bestuiving

De bijenkasten in de bijenstal

De bijenkasten in de bijenstal

× Welkom